Uued ja moodsad suupisted rõõmustavad nii hea toidu nautijaid kui ka ürituste korraldajaid. Selveri Köögi peolaua uutest maitsetest räägib tootearendaja-tehnoloog Maria Pahotova. Samuti jagab ta sündmusterohke aastavahetusperioodi eel soovitusi, mida peolauale head-paremat tellides silmas pidada.
Tekst: Helena Haller, Fotod: Jaan Heinmaa
Sellel sügisel lisandus Selveri Köögi valikusse kaheksa uut peolauatoodet. Enne tootearendusega alustamist tehakse Selveri Köögis selgeks, mida kliendid uutel toodetelt ootavad. Ideid kogudes uuritakse Eesti toidumaailma trende, vaadatakse üle olemasolevate toodete sortiment ja analüüsitakse, millised tooted müüvad hästi, millised maitsed on juba olemas ja mida võiks juurde teha.
Peolauatoodete sortimenti on lisandunud miniekleerid kahes maitsekombinatsioonis: klassikaline maitseelamus kana ja virsikuga ning vahemeremaine amps serrano singi, kõvajuustukreemi ja päikesekuivatatud tomatiga. Esimeste kuude jooksul on just serrano singiga miniekleer osutunud uutest tulijatest populaarseimaks.
Pidulik ja toitev kartulisuupiste kiluga kujuneb kindlasti hitiks vabariigi aastapäeva eel, kuid on ideaalne ka ükskõik millisele teisele peolauale. Küll on siin oht, et pärast paari toekat ampsu saab kõht juba täis.
Eraldi tasub välja tuua lihavabad valikud: brokoli-hernesuupiste sinihallitusjuustukreemiga ja kartuligratään kõrvitsakreemi ja päikesekuivatatud tomatiga. Need tooted pole küll täiesti taimsed, sisaldades piimasaadusi, kuid rikastavad kindlasti lihavabu ampse igatsevate tellijate valikut. „Klientide huvi lihavabade suupistete vastu on viimastel aastatel tunduvalt kasvanud. Mitte ainult taimetoitlased, vaid ka mitmekesisemast söögilauast huvitatud tahavad proovida uusi maitseid,“ selgitab Maria.
„Köögiviljavalikus vahetasime hapukoorega tehtud juustu-küüslaugukastme päikesekuivatatud tomati ja basiiliku hummuse vastu ja nüüd sobib see toode nii veganitele kui ka laktoositalumatusega inimestele,“ lisab ta.
Novembri algusest on peolauavalikusse lisandunud kaks erilist korvikest: kalamarjakreemi ja krevetiga ning Caesari toorjuustukreemi ja kanaga. Korvike kalamarjakreemi ja krevetiga on maitsev ja ilus, sobides suurepäraselt kalasõbrale. Caesari korvike kanaga on alati toimiva maitsekombinatsiooniga suupiste, mis kaunistab iga lauda.
„Kõik toidud, milles on „Caesari“ sõna sees, müüvad hästi – inimesel on juba olemas ettekujutus ja emotsioon, mida ta võiks sellest ampsust saada,“ muljetab Maria.
„Uute suupistete valmistamine on töömahukam võrreldes juba vanade heade suupistevalikutega. Seda nii küllusliku välimuse kui ka kasutatud komponentide hulga poolest. Enne sündmusterohket jõuluperioodi tahtsime teha midagi erilisemat, et kinkida meie klientidele uusi maitseelamusi ja põnevaid tooteid,“ selgitab Maria.
Populaarseimad valikud ja aastaajalised erinevused
„Uusi suupisteid tellitakse alguses minimaalselt, valitakse vanad head tuttavad. Aastate jooksul on kujunenud populaarseimateks valikuteks heeringasuupiste mustal leival, krõbeleivad rebitud lihaga ja erinevate kreemidega minisaiade valik. Singirullid ja täidetud munad on aegumatu pidulauaklassika, mida igatsetakse igal aastaajal.
Kõige suuremat erinevust tellitavate toodete sortimendis on näha vabariigi aastapäeva eel, mil eriti populaarseks saavad võileivatort ja võileivad kiluga. Suvel, kui soovitakse midagi kergemat, valitakse ostukorvi sagedamini köögivilja- ja puuviljavalik,“ ütleb Maria.
Selveri köögi tootmise jaoks on aasta kaks viimast nädalat kõige töisemad ajad. Sel perioodil on nii poodide kui ka klientide tellimused kordi suuremad. Pühade ajal väljastame 20–26 tonni toodangut. Enne aastavahetust tõuseb klientide tellimuste hulk kolm-neli korda.
Kuidas teha peolaua jaoks õige valik?
Peolaud ei koosne ainult suupistetest, Selveri Köögi valikust saab juurde tellida ka salateid, valmisroogi ja kondiitritooteid.
Maria sõnul lähtutakse peolaua tellimust tehes tavaliselt sellest, mitu inimest on üritusel, kuid kindlasti oleneb tellitav kogus ürituse pikkusest ja ürituse kohast. „On suur vahe, kas tellida suupisteid kolleegide pooletunnisele kogunemisele kontoris või mitu tundi kestvale peoõhtule. Samuti tasub mõelda, kas tegemist on laste sünnipäevaga, kus mudilased jooksevad ringi ja vanemad neile järele ning süüa jõutakse minimaalselt, või täiskasvanute üritusega, kus istutakse laua taga, juuakse veini ja sööki kulub rohkem,“ selgitab ta.
„Toitude valik sõltub veel ürituse eelarvest, külaliste vanusest, nende soost ja toitumisharjumustest. Tavaliselt söövad naised pisut vähem kui mehed, eelistades kergemaid toite. Noorematele ja trenditeadlikumatele külalistele sobivad hästi uued lihavabad suupisted, minivrapid, suši, pokekausid ja sušisalat. Nostalgiatoodete austajale on valikus metsaseenesalat, kasukas ja muretaina korvikesed singi-juustusalatiga. Laste sünnipäevale sobivad värviliste kuklitega miniburgeid. Neid on kahes valikus: üks rebitud lihaga ja teine kanafileekotletiga. Klassikaliste maitsete pooldajatele on salatite sortimendis sünnipäevasalat, kreveti-munasalat, Caesari salat kanaga ja kartuli-singisalat,“ räägib Maria.
Milline on aga Maria enda lemmiksuupiste peolaual? „Minule meeldivad väga minivõileivad soolaforelli ja krevetiga. Saia peal munavõie, kaunistatud soolaforelli, kreveti ja forellimarjaga – elegantne ja klassikaline amps.“
Selveri köök pakub palju maitsvaid käsitsi valmistatud tooteid, mis vastavad iga kliendi ootustele ja sobivad erinevatele üritustele.